Volg deze tips om de beveiliging van je tuin te verbeteren

Heb jij je tuintafel met een ketting aan het terras bevestigd om diefstal hiervan te voorkomen? De kans is groot dat deze los in de tuin staat. Gek is dat niet, daar de kans dat dieven een tuintafel als doelwit nemen bij een inbraakpoging relatief klein is. Anders ligt dit bij een dure elektrische fiets die in de tuin geparkeerd staat. Zeker in de zomer worden deze fietsen lang niet altijd in de schuur gezet door huishoudens. Daar komt bij dat een slotenmaker in Utrecht waarschuwt dat de tuin regelmatig het beginstation vormt van een inbraakpoging in huis. 

Vanuit de tuin hebben inbrekers alle gelegenheid om de achterdeur te forceren. De kans dat zij hier worden opgemerkt door omwonenden is relatief klein. Wat kun je doen om de kans op een inbraak via de tuin tot een minimum te beperken? In dit artikel lees je er alles over. 

Inbraakbeveiliging start bij de keuze voor goede sloten 

Het beveiligen van een woning, maar ook van de tuin begint bij de keuze voor kwalitatief goede sloten. Nog altijd komt het voor, dat schuttingdeuren voorzien worden van een klein schuifje. Hoewel de deur hiermee afsluitbaar is, biedt het weinig tot geen weerstand aan inbrekers. Anders ligt dit bij een oplegslot. Een oplegslot is eenvoudig te installeren op de deur van de schutting; je hebt hier de hulp van een slotenmaker doorgaans niet voor nodig. 

Tip: wanneer je twijfelt hoe het oplegslot gemonteerd moet worden, kun je online naar een instructievideo of stappenplan zoeken. Hierin wordt duidelijk en in kleine stappen verteld, hoe je de klus klaart. 

Beveiligingssysteem voor tuinen 

Waar je de woning met een alarmsysteem beveiligt, kun je ook tuinen van een soortgelijke installatie voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een camera aan de achtergevel van je huis. Er zijn tegenwoordig tal van slimme camera’s verkrijgbaar, die een melding op je telefoon activeren op het moment dat zij beweging detecteren in de tuin. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de beweging van een spin of bijvoorbeeld vogel en een de bewegingen van een mens. 

Naast zo’n slimme camera voor buiten, zou je ook naar sensoren kunnen kijken die een stil alarm activeren bij het signaleren van onverwachte bewegingen in de tuin. Houd er rekening mee dat niet ieder alarmsysteem geschikt is voor buiten; let goed op de IP-classificatie van het systeem dat je aanschaft voor je tuin.