Kiezen en verzorgen van je kerstboom

Nu het winter is naderen de feestdagen ook weer. Veel mensen kiezen er in deze tijd voor een kerstboom in huis te halen en op te tuigen. Wanneer je ook een boom wil nemen maar nog niet weet welke je precies wil, kunnen we je hier tips over geven. Allereerst moet je weten waar je ze kan kopen. Meestal kun je ze vinden bij kwekers, in tuincentra of op kerstmarkten. We kunnen je informeren over de meest populaire soorten.

Zo bestaat er de fijnspar welke een slanke vorm heeft met donkergroene, glanzende naalden. Deze kun je goed buiten in je tuin of op het balkon plaatsen en er komt een fijne geur van de naalden af. Ook is deze boom betaalbaar in aanschaf. Echter kan deze wel snel uitvallen en de naalden kunnen prikken. Je kunt ook kiezen voor de Nordmann spar; deze heeft een lange vorm en bestaat uit donkergroene en glanzende naalden. Echter vallen deze niet snel uit en ze prikken ook amper. De boom is wel aan de dure kant in aanschaf. Je kunt ook kiezen voor een blauwspar; deze boom heeft dikke, blauwgroene takken. Echter verspreiden de naalden een heerlijke geur en ze vallen niet snel uit. Tevens is de boom geschikt om terug te planten. Daarentegen is deze kerstboom wel prijzig in aanschaf en moet je er op letten dat de naalden kunnen prikken. Je kunt ook een Servische spar aanschaffen. Deze sierlijke boom heeft afhangende takken welke van boven een donkere kleur hebben, en aan de onderkant zijn ze zilvergroen. De takken verspreiden een fijne geur en de naalden prikken nauwelijks. Echter kunnen ze wel snel uitvallen.

Naast dat je nu meer weet over de eigenschappen van elke soort boom, is het ook handig om op de volgende zaken te letten wanneer je er één aan gaat schaffen. Zo kun je het beste niet een boom kopen die in een net zit. Aan de ene kant kun je deze makkelijk vervoeren, maar aan de andere kant weet je hierdoor niet goed waarmee je precies thuis arriveert. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de boom aan de onderkant vol is, maar dat er bovenin of in het midden nauwelijks takken te bekennen zijn. Dit zie je uiteraard pas wanneer je de boom uit z’n net haalt. Ook kun je het beste kerstbomen vermijden die al bruine naalden hebben. Dit is namelijk een teken dat ze achteruit gaan en dit proces zal alleen maar versnellen zodra je ze in je warme kamer neerzet. Ook is het handig de boom even te voelen wanneer je deze wil aanschaffen. Het is namelijk belangrijk dat de takken en naalden goed blijven zitten en niet direct uitvallen. In het laatste geval geeft dit namelijk aan dat de boom niet vers is.

Wanneer je een boom hebt aangeschaft kun je je bezig gaan houden met het verzorgen hiervan. Voorts is het belangrijk de boom genoeg water te geven. Zo nemen ze wel een halve liter water per dag op, en in de eerste dagen soms wel drie tot vier liter. Bovendien moet je de bomen zonder kluit ook niet vergeten water te geven. Deze nemen dan wel minder vocht op, ze gaan wel langer mee wanneer je de stam blijft voorzien van water. Ook moet je erop letten dat de bomen vaak van een onverwarmde naar een droge en warme huiskamer gaan. Aangezien dit een grote stap is, is het belangrijk de boom langzaam te laten wennen aan het temperatuurverschil. Zo kun je de boom het beste één of twee dagen in een onverwarmde garage of schuur laten staan voordat je deze in je warme kamer zet. Verder is het handig de boom niet op een te warme plek te zetten zoals bij een open haard of radiator. Hierdoor zullen de naalden namelijk te snel uit kunnen vallen.

Naast een kerstboom, kun je je tuin ook op vele andere manieren opvrolijken. Hoewel het nu niet het seizoen betreft om buiten te zitten, is het natuurlijk altijd leuk om na te denken over welke tuinmeubelen je in je tuin kunt plaatsen. Fonteyn biedt een groot scala aan tuinproducten aan, zie bijvoorbeeld tuinsets voor meer informatie en inspiratie.

 

 

Tags: